Glöm inte bort

Låt mig inte störa, jag vill bara fästa er uppmärksamhet på att i dagarna kom en bekräftelse på något många redan visste, nämligen att mordet på Pat Finucance (en irländsk jurist & aktivist som avrättades av brittiska nationalistiska terrorister 1989) stöddes av den brittiska maktapparaten. En problematisk figur som man röjde ur vägen på vad som då verkade vara ett smidigt & diskret sätt, genom att bl.a. läcka information till terrorgrupper och försvåra utredningen av mordet.

Detta handlar inte om något unikt fall varken i tiden eller i världen. Alla stater, världen över, som har polis och underrättelsetjänst kommer att agera för att säkra sin makt, alla poliser & agenter kommer att utnyttja hemlighetsmakeri, luckor i systemen och alla andra sätt som finns för att kunna gå utöver de ramar & befogenheter de har på pappret, och alla chefer och folk i ansvarspositioner kommer nån gång att uppmana sina underordnade att bryta mot de regler de egentligen borde lyda under. Det handlar inte om ondska eller godhet (inte ens om man förklär de termerna i mer intellektuella, men lika värdeladdade ord), det handlar om maktens natur. Jag vill bara be att varje gång ni hör talas om en sån här sak, en konspirationsteori som visar sig ha varit sanna hela tiden (det kan vara Operation AJAX, CIAs handel med heroin som senare användes som ett vapen mot black power-rörelsen, hemligt utvisade svenskegyptier…) då ska ni dra ett litet streck i den mentala Svarta Boken om Staten & Makten, och noga hålla räkningen på hur många streck det blir.

En annan grej jag vill be alla om är att komma ihåg ordet “polisstat”, att det inte är polemik, ett bildligt ordspråk eller ett skällsord utan en väldigt möjlig verklighet, och att varje litet steg i den riktningen (t.ex. godtyckliga snutcheckpoints i tunnelbanan) ska tas på allvar eftersom det med stor sannolikhet leder vidare till värre metoder. Tack, det var allt.

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: