Kavaj å slipsar där vi hittar liken

Det snackas mycket Stockholm just nu, av olika anledningar. Det är intressant tycker jag. Stockholm är ju trots allt den stad där jag bott hela mitt liv. Det första är det omöjliga projektet att göra Stockholm till nån sorts “cykelstad” a la Köpenhamn. Sorry men nej. Eller jo ok, den öfre medelklassen som lever och verkar innanför tullarna blir säkert jätteglada för en meter bredare cykelbanor, och om det gör att fler cyklar till jobbet överlag är det ju bra för planeten och således även för mig. Men man förvandlar inte Stockholm till Köpenhamn på en pisskvart, Stockholm har inte kvarter som både faktiskt är fullt möjligt för riktiga människor att bo i, och inom helt rimlig cykeldistans från stadskärnan (och ännu närmre till ett Nørrebro där typ det mesta man behöver ändå finns). Sossarna som byggde StorStockholm ville inte ha nån sorts brokig stadsslum, man ville ha ordnade ABC(Arbete Bostad Centrum)-förorter, noga avgränsade från varandra med av folkhemmets vetenskapsmän godkänd mängd grönområde.

Mönstret är ju detsamma som alltid, socialbyråkratin sköter basbehoven, bostad, mat i magen, jobb, osv. genom rigida grå trygghetssystem, som i sin tur avväpnar den desperation som finns i den utsatta situationen. Genom att pappa staten förser folk med en dräglig levnadsstandard, noga reglerad och lika för alla de flesta, drar man undan mattan för våldsamma brödkravaller och kommunistiska dödspatruller, men i ett system som försöker täta igen alla sprickor finns det litet utrymme för organisk kreativitet och genuin kuturell utveckling (i ordets breda bemärkelse – strukturer för mänsklig samlevnad), och ju mer allomfattande och humant ett system vill vara, desto större blir hatet mot den som hamnar utanför. Summa summarum: i Stockholm finns inget Friedrichshain, här finns… något annat, folkhemmet antar jag.

Detta var enkelt och bra ett tag på 50-60-talet eller nåt (gissar jag), sen kom rock’n’roll, brass, ungdomskultur, vissa proggband, punk osv.; dessa rörelser gav uttryck för en individualistisk vilja att inte ordna in sig i detta strömlinjeformade system, som förvisso kunde garantera ett jobb på fabriken och en hyreslägenhet, och/eller en rapport om livets jävlighet i det som borde varit ett välordnat ABC-förortssamhälle. Sedan kom 80- och 90-talen, punkarna blev enligt den officiella historieskrivningen entreprenörer men egentligen handlar det nog mer om att entreprenörsyuppiesarna tog tillfället i akt att följa efter genom den bräsch som punkarna, modsen osv. redan sprängt upp.

Det skumma är inte att samhället tagit några kliv åt höger och blivit mer liberalt kapitalistiskt, det är ju den dominerande trenden i världen (ett resultat av globaliseringen och storfinansens ansträngningar för att öppna fler och fler marknader, med hjälp av internationella påtryckningsorganisationer, köpta politiker osv.). Det är de spillror av sossekrati som fortfarande finns kvar, som gör att vi lever i någon sorts halvmesyr till samhälle. Vi vill vara en huvudstad med fart å fläkt, liv i luckan och lite som Berlin, men, återigen: Vi är inte Berlin, eller Köpenhamn, eller Barcelona, eller…

Stockholmare har inbillat sig en massa dumheter, till exempel att det går att ha fest utan att slita på inredningen, eller att olika sociala problem försvinner om man ordnar dem prydligt. Eller att det går att ha ett rikt kulturliv och samtidigt dyra bostadsrätter där det är tyst om nätterna och rent på trottoaren. Faktum är, att, tillåtande, ja, LIBERALA sociala värderingar är ett gott klimat för att en livaktig kultur ska kunna frodas, OCH detta kompletteras på allra bästa sätt av billiga hyror och generös social välfärd, dvs en socialistisk ekonomi. Det vi har nu är en liberal ekonomi som fortfarande präglas av sin historia av såsse-stalin-nazifolkhems-gammelprotestantiska-konservativa värderingar. Skillnaden är väl att det är fler designbyråer än strikta kontor idag, men annars är det sig likt:

Ingen bor här för alla bor där, vi river en stad och bygger en ny.

Fortsättning följer.

Advertisements
2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: