Rubrik-betraktelse

En viss stor nyhetstidning sätter rubriken “Därför bråkar (insert nation) och (insert nation)”. Känns inte verbet ´bråkar´ något juvenilt och förminskande i ett sådant här sammanhang? Skulle samma nyhetstidning kalla det för att ´bråka´om det gällde exempelvis USA och Tyskland, eller Sverige för den delen? Vilket annat ord skulle kännas mer legitimerande, tvistar?

Förtydligande; detta var snarare en betraktelse över hur svenska nyhetstidningar har makt att just legitimera eller inte legitimera andras konflikter. Själv ser jag att samhället är djupt patriarkalt och att de flesta uttryck, vare sig det gäller krig(konflikter) eller en allmän bild av sexualitet, är genomsyrade av en destruktiv manlighet. Så för egen del så får två olika nationers duster gärna benämnas som just ´bråk´. Men detta ska ske med mål att sätta den patriarkala manligheten på plats, belysa dess larvighet. En larvighet som tyvärr ofta existerar på bekostnad av liv, natur som djur som människor.

“Hörrnini, ni geografiska grabb-pluttar, sluta bråka nu. Sluta säger jag! Nähä, okey, Paraguay, skulle du kunna förflytta dina tektoniska plattor mellan de två, så blir alla lugna och nöjda.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: