Peloponnesiska kriget

I fredens och välståndets tid är både stater och enskilda mer försonligt stämda emedan de ej råkar i situationer där de tvingas göra vad de ej önskar. Men kriget lär oss våld: det gör efter hand det dagliga livet tyngre och formar de flestas sinnen efter sina egna mått.

Så rådde alltså inbördeskrig i stat efter stat, och de som först senare drabbades av det lärde av vad som redan skett på andra håll och gick ännu mycket längre i fråga om nya idéer, såväl med hänsyn till kuppernas förslagenhet som till repressaliernas ohygglighet. Man ändrade också ordens vedertagna betydelse för att försvara sina handlingar. Dumdristighet betraktades nu som modig partianda, framsynt tvekan som ett fint namn på feghet, besinning som täckmantel för omanlighet, förmågan att se en fråga från alla sidor som total dådlöshet; blind gåpåaranda ansågs anstå en karl, men omsorgsfullt övervägande för att undvika misstag som en vacker förevändning för att svika partiet. Den som hetsade till våld räknades alltid som pålitlig men hans opponent som misstänkt.

Advertisements
2 comments
  1. Gillar denna text. Är det du som skrivit eller kommer det någon annanstans ifrån?

    heavy

  2. Nä det är den grekiska historikern/generalen Thukydides som skrev, 400 eller nåt före vår tideräkning. Han dök upp i min kurslitteratur (läser idéhistoria på halvfart just nu) och han och en annan filosof fick i det sammanhanget stå för de som på den tiden menade att det inte fanns någon naturlig lag och rätt utan att lag och rätt alltid bestäms av den som har makten. Fast det var nog mest den andra filosofen (som jag inte kommer ihåg namnet på) som stod för de tankarna, Thukydides verkade mest ha en allmänt pessimistisk människosyn, och var dessutom motståndare till den radikala demokratin och anhängare av aristokratin. Men det är en bra text.
    /bråttom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: