Studentdemonstrationer i Chile

De började för mer än ett år sedan. Studentdemonstrationerna i Chile fortsätter ihärdigt, med 150 000 demonstranter bara i huvudstaden Santiago. Gymnasiestudenter, lärare, universitetsstuderande och arbetare på universiteten samlades i slutet av augusti på olika punkter i staden för att gemensamt gå mot Estación Central, mitt emot Universidad de Santiago.

Kraven är desamma som tidigare, även om det har tystnat på nyhetsfronten här i Sverige. De vill se ett stärkande av den offentliga utbildningen, ett slut på lyxen och en reglering av den privata sektorn. De vill se en kostnadsfri utbildning med kvalitet som är tillgänglig för alla medborgare i Chile. De vill se att studielånen regleras så att de blir tillgängliga också för fattiga studenter. Som i så många andra ämnesspecifika fall så går dessa demonstrationer också bortanför att endast handla om utbildning. De vill se en politik som arbetar emot de klyftor som idag existerar inom samhället i stort.

Annat Chile-relaterat är att 11 september nalkas, och i år är det 39 år sedan militärkuppen i Chile realiserades och det blev fritt fram för Chicagoskolans ekonomer att i samklang med diktatorn Augusto Pinochet att använda Chile som ett nyliberalt experiment. Med brutala konsekvenser. Återkommer med mer information.

Slut på chilenska nyhetstimmen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: