The beauty is the act the act is the beauty

Graffiti moment 22: ju snyggare graffiti är desto fulare blir det. Traditionell graffitiestetik har förstörts för alltid av reklambranschen och därmed är färgglada avancerade burners som tagit timmar att göra inte imponerade, dom ser bara ut som tuggumipaket.
Sen för att göra illa värre ska vissa bror duktig-typer såklart “tänka nyskapande” och börja måla massa gulliga djur och flummiga figurer i glada färger istället för bulliga bokstäver i chrome. Case in point är det här stackars huset som ser ut som om någon kräkts upp hela den där butiken Zapata i Gamla Stan över det. Inte så nice.

Såna här jippon (målningen var sanktionerad av husets ägare nämligen) har inget med att påverka inställningar till graffiti att göra, det handlar om att anpassa uttrycket till folks inställningar. Graffiti handlar om att göra nåt som inte efterfrågas eller beställs av någon. Allmänna lagliga väggar är bra eftersom det inte är någon som bestämmer vem som är duktig och fin nog att få göra något där, men de kan på samma sätt som beställd proffsgraffiti också tjäna till att legitimera systemet och klotterpolitiken:
Att ta en grupp som utsätts för kontroll och repression (det kan handla om klottrare, kriminella i allmänhet, blattar/minoriteter, aktivister eller vem du vill) och därur lyfta fram “snälla” exempel, för att öka acceptansen för gruppen, innebär att man samtidigt ok-stämplar en ännu värre repression mot de “dåliga” individerna som inte lever upp till samhällets krav.

Här är lite cool graffiti. Rekommenderas ej till moralister eller småborgerliga PK-töntar.

Advertisements
1 comment
  1. styckarn said:

    Minns att jag i gymnasiet hade en redovisning om fulkonst kontra finkonst där jag väldigt stilistiskt jämförde Banksy med Nug. Min lärare förstod inte riktigt min poäng. Vältalighet och slipade argument är dock inte min starka sida. Men det här inlägget sätter pretty much fingret på det jag ville ha sagt. “Snygg” graffiti kommersialiserar en subkultur på ett vidrigt mainstream-sätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: