Vi är blasfemiska truppen, vilka är ni?

Vi ser att det finns lite besökare då och då här hos oss i Blasfemiska Truppen. Kanske är det engångsbesökare, kanske är det återkommande. Kanske tycker ni att vi verkar vettiga, kanske tycker ni att vi verkar så jävla larviga. Men det skulle vara kul ifall ni som besöker hälsar lite, berättar vilka ni är, ifall ni har några bloggar som också fungerar decentraliserande eller liknande. Om ni gillar vårt koncept eller vårt innehåll så finns det ju självklart ett utbyte. Även om ni ogillar vårt koncept och innehåll också förstås.

Vi har inte så himla stor koll på alla andras URL-förorter och det är bara roligt om de olika initiativen till centrum hälsar på hos varandra. Det är nog till och med nödvändigt!

 

Va änt blyga! Ser fram emot att träffa er!

Advertisements
3 comments
 1. jag bor i obygden utanför umeå och går in och läser eran sida varje dag för att jag hoppas att det ska skrivas mer här.

  jag tycker att det är tråkigt att min stad ska tvångsförvandlas till en turiststad och tycker det är tråkigt när stadsomvandlingar och tokdyra investeringar görs i ~kulturens~ namn, på norrlandsoperor, carola-arenor, skrytiga kulturhusbyggen och dyra statyer, när det finns massor av gräsrotskultur som glöms bort.

  när jag inte är sur på stadsomvandlingen eller kapitalismens tendens att göra varor av allt vi människor brukade göra för att det är kul, så försöker jag få ett jämnare förhållande mellan “påbörjade projekt” och “avslutade projekt”-kvoten.

  jag gillar sån här musik:
  Antichrist – Death Rays http://www.youtube.com/watch?v=N374BdXguCk
  DJ Sprinkles – Grand Central, Part I (Deep Into The Bowel Of House) (MCDE Bassline Dub) http://www.youtube.com/watch?v=UY79cyv8pH8
  Broadcast – Echo’s answer http://www.youtube.com/watch?v=WZV9OqdFFyk

  och så tycker jag det är skitskoj att lära mig hur vardaliga saker fungerar, gärna genom att försöka bygga eller laga dom själv.

  min länk går till en sida med bilder från sånt som jag tycker är kul.

  • skulle vilja höra mer om det här med tvångsförvandlingen till turiststad. är det tydligt i umeå? på vilket sätt märks det? vilka tar besluten?

   själv ser jag med ganska så slappa men dystra ögon på hur uppsala förvandlas till ett underligt nästintill överklass-tillhåll med lyxiga glas-gallerior i varenda hörn. och hur bostadsområden ska hottas upp med shoppingstråk (exakt ordet shoppingstråk används också) för att liva upp. tråkigt att det uppfattas som att det bara kan livas upp med konsumtion och inte med fler utrymmen för samling människor emellan. områdena blir naturligtvis dyrare. ja vi kan ju hela den där visan. behöver inte dra det längre.

   för vem avslutar vi egentligen våra projekt? en fråga utkastad i all vänlighet, jag vet nämligen inte heller, men det känns som att projekttänket och avslutande-tänket är en del av ett linjärt tänkande, där början kräver ett slut, och utan detta så räknas det inte. utan synlig produktion så var inte handlingarna något värda.

   men jag gillar allt som alla gör, så både avslutade och ickeavslutade projekt får du gärna dela med dig av om och när du vill!

   fint att råkas såhär över internet. dela lite musik med varandra. lär ju göra igen.

   /heavy

 2. en tendens som går att se i många städer är hur staden börjar planeras och förvaltas som vore det ett företag. när mer och mer i staden ägs av privata aktörer, när allmännyttor och offentliga institutioner säljs ut så blir en logisk konsekvens att mer kapital måste produceras inom stadens gränser för att det ska vara intressant för kapitaliserna att husera där.
  fastighetsägarna vill att det ska husera företag som är beredda att betala mycket pengar för sina kontors, fabriks och butikytor och att de boende ska ha bra med deg att spendera på sitt boende med ökade hyror och omvandlingar till bostadsrätter (det senare har inte kommit till umeå än riktigt).

  när städerna förvaltas som företag så börjar städerna konkurrera med varandra för att locka till sig i första hand näringsverksamhet. näringsverksamheten vill ha många kunder så då behövs det nya bostäder, eller, som i fallet med umeå, turister. för att konkurrera så väljer städerna sin nisch, umeå har valt “kulturhuvudstaden” och göteborg kallar sig för kunskapsstaden. det blir stadens varumärke och ska fungera som magneten för olika näringsidkare.

  i umeå har dom något helt sjukt mål på att umeå ska bli 200000 invånare innan år nånting (är för trött för att plocka fram ur huvudet nu, men säg 2050?). det är ett mål som umeå kommun (S) satt upp och det kräver en omvandling av staden som möjliggör mer näringsverksamhet, alla “döda ytor” (ytor som inte generar kapital, t.ex. ett centralt beläget bibliotek) som finns ska omvandlas till ytor som producerar arbetstillfällen och värde. den snabbt expanderande shoppingverksamheten i staden kommer hand i hand med att det börjar byggas fler hotell och det uppmuntras från kommunalt håll att etablera så kallad grön turism-näring som går ut på att man inte åker så himla långt för att turista, typ till lycksele och kollar på lite älgar över dagen sådär och sen tillbaka till umeå igen.

  tanken som jag förstår det är då att människor från resten av norrland ska åka till umeå, bo i ett centralt beläget hotell och shoppa i exakt samma butiker som umeåbor åker till stockholm för att shoppa i nu, för att dom inte finns här redan och sen åka på lite soft strutsfarmsightseeing i obygden. kanske kolla på nån grop i marken ute i skogen och så. det kommer säkra köpintresset innan befolkningen har kommit upp till det satta målet.

  dom som fattar besluten är umeå kommun, men dom får väldigt mycket påtryckningar från balticgruppen som äger typ allt i hela stan och Umeå C som är en näringslivsorganisation som meddelat att burger king bara etablerar sig om dom får använda lokalerna som stadsbiblioteket ligger i just nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: